teknoloji

adtech

20 Ağustos 2008 Çarşamba

Restorasyon




Sakıp Sabancı Müzesi Konservasyon ve Restorasyon Laboratuvarı, araştırma ve uygulama çalışmalarını Sakıp Sabancı Müzesi bünyesinde yürütmektedir.

Konservasyon ve Restorasyon uzmanları, doğrudan doğruya eser üzerinde işlem gerektirmeyen her türlü koruyucu tedbirin alınmasını (konservasyon), eserlerin sürekli ve/veya geçici olarak bulunduğu ortam koşullarının konservasyon ilkelerine uygunluğunu sağlamakta, Müze koleksiyonundaki el yazması kitap ve diğer hat sanatı örneklerinin ve tabloların restorasyon çalışmalarını yürütmektedir.

Eserlerin hayatlarını uzatmak ve onları geleceğe taşımak ancak bilimsel bir konservasyon ve restorasyon anlayışıyla mümkündür. Eserin orijinali ve geleneksel yapısı göz ardı edilmeden, teknolojik yeniliklerin de yardımıyla yürütülen restorasyon çalışmalarında esere yönelik her işlemde kullanılan teknik ve malzeme, geriye dönüşlülüğe imkan tanımakta ve gelecekte mümkün olabilecek yeni konservasyon ve restorasyon işlemleri sırasında zorluklarla karşılaşılmaması hedeflenmektedir.

Restorasyon işlemleri sırasında eserin estetik bütünlüğüne kesinlikle müdahale edilmemekte, esere yapılan her türlü restorasyon işleminin eserin sanatsal özelliklerinden daha fazla öne çıkması engellenmektedir.

Bilimsel araştırmalarla konservasyon ve restorasyon alanındaki gelişmelerin ve bilgi birikiminin paylaşılması amacıyla çeşitli ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapılmakta, ve bu konularda danışmanlık ve restorasyon hizmeti verilmektedir.

Hiç yorum yok: