teknoloji

adtech

18 Temmuz 2008 Cuma

Avrupa Yatırım Bankası Kredileri



Avrupa Yatırım Bankası Hakkında
Avrupa Yatırım Bankası 1958 yılında Roma Antlaşması hükümlerine göre kurulmuştur. Merkezi Lüksemburg’da bulunmaktadır. Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Birliği’nin finansman kuruluşu olup, kamu ve özel sektör kuruluşlarına uzun vadeli finansman sağlamak suretiyle Birliğin politik hedeflerinin hayata geçirilmesine yardımcı olmaktadır. Avrupa Yatırım Bankası, kâr amacı gütmeyen bir kurum olup, özellikle kalıcı projelerin finansmanını sağlamaktadır. Banka, Avrupa Birliği’ne üye devletlere ait olup, kurulduğu 1958 yılından bu yana Birliğe üye ve partner ülkelerdeki projelerin desteklenmesi için 540 Milyar Euro’dan fazla finansman sağlamıştır.

Avrupa Yatırım Bankası 1960 yılından itibaren Türkiye’de faaliyetlerini sürdürmektedir. 90’lı yıllardan önce hatta 2000’li yıllara kadar istenilen destekler sağlanamamıştır. Ama başvurular son yıllarda büyük bir artış göstermiştir. Bankanın, AB üyesi olmaya hazırlanan bu ülkeye sağlamış olduğu finansman miktarı 2001–2005 seneleri arasında 3,1 Milyar Euro’ya ulaşmıştır. AYB (EIB) fonlarından faydalanan kamu ve özel sektör mensupları, yabancı yatırımcıların yanı sıra, merkezi ve yerel yönetimler, yerel bankalar ve sanayi kuruluşlarıdır. Ancak bu krediler hakkında büyük bilgi eksikliği söz konusudur. İnsanlar krediye nerden ve nasıl başvuruda bulunacağını bilmiyor. Bu konuda destek alacağı kurumları yine aynı şekilde bilmiyor.

Avrupa Yatırım Bankası, Türkiye’nin Birliğe üye olma sürecindeki gelişimini desteklemek amacıyla faaliyetlerini öncelikli olarak bazı alanlarda yoğunlaştırmaktadır.

— En önemli öncelikler arasında İş sektörü yer almaktadır. Bankanın sunmuş olduğu finansal enstrümanlar yelpazesinin genişletilmesi ve yerel para birimi bazında kredi sağlanması suretiyle yabancı kökenli şirketlerin yanı

sıra özellikle de ulusal özel sektörün teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.

— AYB-EIB, kredi desteğini Belediyelere, şehir içi taşımacılık sektörüne, katı atık ve ısıtma hizmetleri ile su tedarik işletmelerine genişletmek suretiyle altyapı sektörünü teşvik etmeye devam etmektedir.

0 YorumYorumunu bekliyorum !Bağlantı

10/7/2008 - MORTGAGE HAKKINDA CEVABINI ARAMANIZ GEREKEN SEKİZ SORU

Kategori:

Satın almak istediğiniz yeni ev için en uygun Mortgage seçeneğini arıyorsunuz veya hali hazırda ödemekte olduğunuz Mortgage kredinizi yeniden yapılandırmak istiyorsunuz: Amacınız ne olursa olsun Mortgage kredisi için araştırma yaparken dikkat etmeniz gereken temel hususları aşağıda sıraladık:

1)

Kullanacağınız Mortgage’ın Türü Nedir?

Bu çok temel ancak öncelikli olarak sorulması gereken önemli bir sorudur. Temel olarak iki tip Mortgage mevcuttur:Sabit Faizli Mortgage ve Değişken Faizli Mortgage.

- Sabit Faizli Mortgage: Kredinin toplam vadesi boyunca aylık ödemeler sabittir.
- Değişken Faizli Mortgage: Her yıl banka tarafından enflasyon baz alınarak belirlenen oranlar uygulanır ve aylık ödemeleriniz yıl bazında değişim gösterebilir. Ülkenin ekonomik durumuyla paralel bir seyir izler ve enflasyon beklentisine göre hareket edilir. Beklentiler arasında kredinizin vadesi boyunca enflasyonun düşmesi ihtimali bu tür kredileri karlı hale getirebilir.
- Sabit Faizli Mortgage kredilerinde aylık ödemeniz piyasa koşullarına göre Değişken Faizli Mortgage’dan fazla olabilir ancak Sabit Faizli Mortgage ile her ay ödeyeceğiniz miktarı belli olduğunda ona göre pozisyon alabilirsiniz

2) Toplamda Ödeyeceğiniz Miktar Nedir?

Bankaların sizden alacağı her türlü masraf dahil edildiğinde toplam ödemenizin ne olacağını ve bu masrafların size yıllık maliyetini mutlaka öğrenin. Krediniz için ödeyeceğiniz masraflar temel olarak Dosya ücreti, Ekspertiz Ücreti, Hayat Sigortası, DASK ve Gayri Menkul sigortasıdır. Eğer kredinizi yeniden yapılandırıyorsanız bunlara ek olarak % 2 erken kapatma cezasını ödemek zorunda kalacaksınız. Toplamda ödeyeceğiniz rakam kullanacağınız kredinin yapısı ve üstleneceğiniz yükümlülük hakkında somut bir tablo ortaya koyacaktır. Bu soruya cevap ararken yukarıda saydığımız masraflara ek olarak çıkabilecek masraflar içinde mutlaka hazırlıklı olunuz.

3) Mortgage Ödemeleri İçin En Fazla Ne Kadar Kaynak Ayırabilirim?

Herkesin içinde daha iyi bir konut alma arzusu yatmaktadır. Bu konuda gerçekçi olmak çok önemlidir. Mortgage danışmanlığı yapan tarafsız kuruluşlardan bu bilgiyi edinebilirsiniz.İleride ödeme zorluğu yaşamamak için bankalardan imkanlarınız ötesinde kredi almaya çalışmayınız.

4) Kredimi Başvurudan Ne Kadar Zaman Sonra Kullanabileceğim?

Bu soru çok önemli olup yararlandığınız hizmetin kalitesi açısından temel bir göstergedir. Kredi başvuruları gerekli evrakların tesliminden sonra normal olarak 10-15 gün içerisinde tamamen sonuçlanarak krediniz kullanılabilir hale gelecektir. Bu süre normalden çok daha fazla sürüyorsa Mortgage için doğru yerde olmadığınızı söyleyebilirsiniz.

5) Alacağım Konutun Ne Kadarını Finanse Ediyorsunuz?

Kullandığınız kredinin türüne göre değişmekle birlikte genelde alacağınız konutun ekspertiz tarafından belirlenen değerinin % 75’ini finanse etmektedir. Ekspertiz değerlemesi sonucuna göre alacağınız konutun %25’i veya daha fazlasını peşinat olarak vermeniz gerekecektir. Bazı bankalar ekspertiz değerinin %95’ine kadar finanse edebilmektedir fakat bu opsiyonun tercih edilmesi durumunda kullanacağınız kredinin faiz oranı da yükselecektir.

6) Mortgage Kredim İçin Hangi Belgeleri İstiyorsunuz?

Mortgage kredinizi kullanırken sizden talep edilen belgeler can sıkıcı bir hal alabilir ve kredinizin onaylanma sürecini uzatabilir. Bu nedenle sizden istenen belgeleri doğru şekilde anlamak ve hazırlamak çok önemlidir. Bankanızdan veya mortgage brokerlarında mutlaka yardım isteyiniz.

7) Başka Hangi Mortgage Seçenekleri Var?

Mortgage araştırmanızı yaparken en azından 5 farklı Mortgage ürün incelemesi yaparak doğru ürüne yöneldiğinizden emin olun. Bu seçenekleri değerlendirirken bankanızdan veya uzmanlardan yardım alın. Mortgage uzmanlığı hakkında bilgi almak için tıklayınız. FinZoom arama motorlarıyla doğru krediye ulaşabilmenizde size yol gösterecektir. Bu arama motorlarıyla yaptığınız arama sonuçları Yıllık Maliyet Oranı Esasına göre sıralanmaktadır.

8) Bankaya Hangi Bilgileri Ne Ölçüde Vermeliyim?

Mortgage alırken bankanızın sizden talep edeceği bilgiler son derece önemlidir. Sizden istenen bilgileri tam manasıyla anlayarak, mümkün olduğu kadar açık ve net cevaplarla dürüstlük çerçevesinden ayrılmadan sağlayınız. Söz konusu bilgilerin hatalı bir şekilde verilmesi ileride sizi sıkıntıya sokabilir.

Bunların yanı sıra borçlanacağınız bankayla irtibatınızı kaybetmemek için temasınızı sıcak tutunuz. Mortgage kredinizin ne aşamada olduğunu takip ederek sizden talep edilen tüm evrakları eksiksiz teslim etmeye gayret gösteriniz.

Hiç yorum yok: