Laptop (notebook, dizüstü bilgisayar) alırken dikkat edilmesi gerekenler! Laptop (notebook, dizüstü bilgisayar) alırken nelere dikkat edilmeli?
Laptop (notebook, dizüstü bilgisayar) alırken nelere dikkat etmeli?
Laptop (notebook, dizüstü bilgisayar) alırken nelere dikkat etmeliyim?
Sorularının yanıtları
Merhabalar. Bu konu notebook bilgisayar alan kişiler için gerçekten önemli. Peki nelere dikkat etmeliyiz.
- Masaüstü bilgisayar kullanırken kare ekranlara alışmışızdır. Mesela 17 inç ekranlar en yaygınıdır. Laptop firmaları ise genel olarak 15.4 inç wide ekran denilen monitör vermekteler. Şahsi fikrim laptop alırken 17 inç alın. Hem sayfalar daha güzel görünür, hem ekran yenileme sıklığı daha yükseğe çekilebilir, hem de minicik minicik yazılardan kurtulabilir, 1024×768 ekran çözünürlüğünü düzgün olarak kullanabilirsiniz… Örnek: 17.1″ WUXGA+ TFT 1920 x 1200 Yüksek Çözünürlüklü Parlak Ekran
- Artık bütün laptop satıcıları işletim sistemi olarak lisanslı windows vista(basic, home edition, business, ultimate) serilerinden vermekteler. Windows vista görsellik olarak aşmış boyutta. Peki görsellik ve arka planda çalışan onlarca program işlemciden yemek ramden ekran kartından yemek demek. Windows vista görünürde donanım canavarıdır. Windows vista kullanıcıları bilgisayarlarının iyi olduğu halde yavaş çalıştığına dikkat çekmekteler. Bu sorunları aşmak için kesinlikle; ekran kartı paylaşımsız notebook almaya ve mümkün ise 512mb almaya dikkat edin. Örnek: 512 MB DDR-3 nVIDIA GF8800M GTX DX10. (Direct-x 10 desteklidir) Aero performansını en üst düzeyde kullanabilirsiniz. Ayrıca işlemlerin de yavaş olduğu farkedeceksiniz. Bu durumlarla da karşılaşmamak için mümkün mertebe 2gb ve üzeri ram olan ve minimum 4gb ddr2 destekli laptop almaya gayret edin. Örnek: 4 GB DDR II 667 Mhz KINGSTON. Yani üzerinde min. 2gb ddr ram ve yarın birgün yükseltmek istediğinizde 4gb destekli olmalı. Tüm işlemlerin seri şekilde olabilmesi için günümüzün gelişmiş işlemcilerini kullanan laptopları tercih etmek gerekli. Mesela core 2 duo t7300 t7500 t7700 mobil işlemciler gibi. Örnek: Intel Centrino Duo Intel Core 2 duo işlemci T9500, Intel 965PM chipset. Sonuç olarak şimdiyi ve ileriyi düşünmeli. Yüksek ram ve yüksek çift çekirdek işlemci seçilmeli.
- Markaya o kadar da takılmamalı fakat teknik destek verebilecek firmalar tercih edilmeli. Birçok firmada laptopu aldığınızda cd vermiyor bunları da göz önünde bulundurun.
- Laptopta belki de en önemli konulardan birisi de batarya ömrüdür. Normal şartlarda 3-4 saatten az giden bataryası olan laptopları tercih etmeyin.
- Harddisk konusuna gelince yukarıdaki donanıma sahip bir laptopta standart olarak 5400 rpm li 250 veya 160 gb sata II disk beraberinde gelir. Normal olarak iyidir hızlı çalışır vs. Fakat ileriyi düşünmek ve daha iyi performans için mümkünse 7200 rpm ve 250 gb üzeri disk alabilirsiniz. Örnek: 200 GB 7200 RPM SATA 16MB Cache. Çünkü ek bir hdd yeri olmayabilir veya laptopunuz yarın birgün dolabilir veya yavaşlıktan şikayet edebilirsiniz.
- 4965 a/g/n protokolü desteki wifi kartı olmasına dikkat edin. Daha hızlı ve daha geniş kablosuz ağ için iyi bir seçim olacaktır. Örnek: Intel 4965 802.11 a/g.
- Üzerinde kart okuyucu olmasına, (hafıza kartı okuyucusu (SD, MMC, MS, MS, Pro, XD) firewire çıkışı olmasına ve tv ekranlarına yansıtmak isterseniz tv çıkışı olmasına dikkat edin. Örnek: 7-in-1 Card Reader.
- Her zaman hem internette hem de fotoğraf çekme amaçlı kullanabileceğiniz minumum 2megapiksel kamerası üzerinde entegre olmalıdır. Web kamerası için tak çıkart uğraşmamak için laptop alırken üzerinde webcamı olup olmadığı ve kaç megapiksel olduğunu öğrenin.
- Genel olarak bunlar. Fakat birçoğunuz diyeceksiniz ki bu özelliklere sahip bir dizüstü bilgisayar 2000 - 2.500 YTL den aşağı olmaz. Doğru fakat 1.000 ytl zaten veriyorsunuz 1000 ytl verip devamlı sıkıntı yaşayacağınıza, off bune yavaşlık diyeceğinize, paranızı biriktirin veya taksitle mutlaka bu özelliklere sahip laptop (notebook) alın derim. Pişman olmayacaksınız...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder