teknoloji

adtech

11 Temmuz 2008 Cuma

Fethiye


Fethiye, Güney Akdeniz’in yaz aylarında en çok tercih edilen bölgelerinden sadece bir tanesidir. Mavinin ve yeşilin her tonu ile size merhaba diyecek bu doğa harikası yer, unutulmaz tatil yaşamak isteyenlerin ilk tercihlerinden bir tanesidir.


GEZİLECEK YERLER!!!
Fethiye’de gezilebilecek bir çok farklı yer vardır. Genellikle doğa harikaları ile karşılaşabileceğiniz Fethiye’de, koylar, nehirler, şelaleler... kısacası su ile gelen doğal güzelliklere doyamayacaksınız.
Ancak Fethiye doğal güzellilerin dışında tarihi eserleriyle de gelen ziyaretçilere farklı farklı tatlar yaşatan bir yer. Kalesi, camileri, köyleri, müzeleri ile göz doldurucu mekanlara sahiptir.

Letoon: Mitolojik çağlara ait kalıntılardan ortaya çıkan tapınaklardan en önemlisi, Letoon’dur. Letton, Likya Birliği’nin dinsel merkezi kabul edilmektedir. Apollon ve Artemis’e adanmış 3 tane tapınak bulunmaktadır.

Telmessos Antik Tiyatrosu:
Antik çağlarda kalan en dikkat çekici yerlerde bir tanesi ise; Telmessos Antik Tiyatrosu’dur. Yapılan kazı çalışmalarına göre burada geçmiş zamanlarda 5000 kişi kapasiteli bir tiyatro olduğu ve arena olarak kullanıldığı düşünülmektedir.
Fethiye’de Likya dönemine ait oldukça çarpıcı eserler bulunmaktadır. Likya Kaya Mezarları oldukça çekicidir, kayaların içine gömülmüş olan bu yapı, dışarıdan bakıldığında ve içine girildiğinde farklı özellikler yakalayabileceğiniz bir yerdir.

Kelebekler Vadisi:
Fethiye’de tekne turuyla ulaşabileceğiniz bir doğa harikası da Kelebekler Vadisi'dir. Akan küçük şelalesi, kumsalı ve tabii ki de tertemiz denizi ile bir çok insan için oldukça favori mekanlar arasında yer almaktadır. Vadiye Kelebekler Vadisi'nde Temmuz ve Eylül ayları arasında Jarsey Tiger adlı kelebek türünün burada yaşamasından dolayı u vadiye Kelebekler Vadisi denmektedir.
Fethiye'nin tekne turlarıyla meşhur olmasının bir diğer nedeni ise; Fethiye’de bulunan 12 tane küçük adacıktır. Sabah erken saatlerde hareket eden teknelere binip akşama kadar o koy senin bu koy benim gezebilirsiniz. Bu tekne turlarında aynı zamanda oldukça keyifli vakit geçirebilirsiniz. Arka fonda çalan sizi keyiflendirecek bir müzik, turistlerin etrafına gülümseyerek bakınması, Fethiye açıklarında tekneden denize atlama keyfi ile tekne turu olmazsa olmazların arasında yer alıyor.

Ölüdeniz Efsanesi :
Ölüdeniz denilince akla ilk olarak Fethiye gelir, Fethiye denilince Ölüdeniz. Berrak suyu, kımıldamadan duran şeffaf suyun güzelliği ile tüm dünyanın gözbebeğidir. Ölüdeniz adına üretilen bir çok efsanede buraya ayrı bir özellik katmıştır.
Bir efsaneye göre; denizci baba-oğul derin maviliklerde yol alırken çok güçlü bir fırtına çıkmış. Fırtınadan kurtulacakları sığınabilecekleri sakin bir koy olduğunu söyleyen denizci genç, babasını bir türlü inandıramamış, aralarında müthiş bir kavga çıkmış kavga sırasında yanlışlıkla çarpan kürek darbesiyle genç çocuk denize düşmüş ve ölmüş, daha sonra babası genç denizcinin bahsettiği o sakin koyu görmüş ve oğluna inanmış ancak işten çoktan geçmiş. Diğer bir efsane göre ise; baba-oğul denize açılmışlar genç denizci, Belcekız adlı bir kıza aşık olmuş ve su almak için her fırsatta Belcekız'ı görmeye gitmiş. Bir gün babasıyla denizde ilerlerken fırtınaya tutulmuşlar. Genç denizci babasına sakin bir koydan bahsetmiş ancak, babası oğluna inanmamış, genç oğlunun aşık olduğu kızı görmek için bahane uydurduğunu zannetmiş ve çok sinirlenmiş. Bu sırada o sinirle oğlunu denize itmiş. Genç denizcinin cesedi sahile vurmuş, aşık olduğu gencin cesedini gören kız ise bu acıya dayanamayarak intihar edmiş. Genç Kızın intihar ettiği yere Belcekız, genç denizcinin öldüğü yere Ölüdeniz denir.

Fethiye’de alternatif tatil keyfi:
Fethiye’de alternatif sporların merkezi olarak bilinir. Fethiye’de ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken aktivitelerin başında metrelerce yüksekteki dağlardan masmavi denizin üzerine doğru arkanıza rüzgarı alarak yamaç paraşütü yapmaktır. Yamaç paraşütü için Fethiye’de ders alabileceğiniz bir çok kurs bulunmaktadır. Fethiye’de yamaç paraşütünün dışında jeep safari, kano ve rafting gibi eğlenceli ve adrenali bol olan aktivitelere katılabilirsiniz.

Fethiye'de Damak Tadı:
Fethiye’de klasik Ege yemeklerinin tadına bakabilirsiniz. Zeytinyağı ile yapılan yemekler, taze meyve, sebzeler ve tabii ki de balık çeşitleri.. Fethiye’de deniz mahsulleri oldukça ucuz ürünler arasında yer aldığı burada bolca balık yiyebilirsiniz. Özellikle Fethiye katılacağınız tekne turlarında bir yandan eşsiz güzellikte olan Fethiye koylarını seyrederken bir yandan da Ege’nin enfes balıklarının tadına bakabilirsiniz.

Fethiye'de Alışveriş:
Tüm sahil yörelerinde olduğu gibi burada da turistlere yönelik bir çok değişik hediyelik eşya satan dükkanlarla karşılaşabilirsiniz. Fethiye merkez ve Barlar Sokağında eğlenceli dakikalar yaşarken kendinize ve sevdiklerinize zevkinize uygun Fethiye hatırası ürünlerden satın alabilirsiniz. Hafta’da bir kere kurulan semt pazarında da yiyecekten giyeceğe kadar her çeşit ürünü bir arada bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok: